| 		Egészségünkkel
 kapcsolatban  manapság  egyre többször halljuk a következő  két 
kifejezést:  szabadgyökök  és antioxidánsok.    Legtöbbünk annyit tud róluk,  
hogy egy izgalmas akciófilm szereposztásához hasonlatosan a szabadgyökök
 a rosszak és károsak,  az antioxidánsok  pedig a jók és kívánatosak...
 
 Egészségünkkel
 kapcsolatban  manapság  egyre többször halljuk a következő  két 
kifejezést:    szabadgyökök és antioxidánsok.    Legtöbbünk annyit tud róluk, 
 hogy egy izgalmas akciófilm  szereposztásához hasonlatosan 
  a szabadgyökök
 a  
 "rosszak és károsak",    az antioxidánsok pedig a "jók és  kívánatosak", 
amelyek elpusztítják   "gonosz" szabad- gyököket. 
  
Ellenkező esetben ezek a "gonosztevők"  belülről rombolják, gyengítik, 
betegítik  és idő előtt öregítik testünket.     ételt,
Ezért minél több olyan  italt illetve étrend-kiegészítőt fogyasztunk, amelyek sok antioxidánst 
tartalmaznak,    annál egészségesebbek és  fiatalabbak leszünk. 
 
     A
 lényeg végül is tényleg ennyi,  de azért nézzük most meg egy kicsit 
részletesebben,  hogy miről is van pontosan szó!    A szabadgyököknek hívott
 atomok  képződése alapszinten testünk  egy természetes élettani 
folyamata.  Sejtjeink az anyagcsere során oxigén segítségével 
tápanyagokat égetnek el,  hogy így energiát termeljenek.    Ennek a 
folyamatnak a során  melléktermékként olyan oxigén molekulák szabadulnak 
fel,  melyeknek páratlan elektronjuk van.  
 Az elektronok olyan negatív 
töltésű  részecskék, amelyek legtöbbször  párosan léteznek,  hiszen így 
tudnak  kémiailag stabil állapotban lenni. 
  Ha egy elektrontól valamilyen 
okból  elszakad a párja,  akkor a hiányzó elektron  visszaszerzése 
érdekében az adott elem rendkívül könnyen és gyorsan  kötést létesít  egy 
másik atommal vagy molekulával  és ennek révén egy  kémiai reakció jön 
létre. 
  Ez lehet kívánatos vagy nem kívánatos,  azaz káros reakció 
egyaránt.  
 A szabadgyökök tehát páratlan  elektronokkal rendelkező és 
ezért a környezetükkel rendkívül  reakcióképes molekulák.    Meglepő módon a
 teljesen károsnak    gondolt szabadgyökök közül  néhány félére 
szervezetünknek  még szüksége is van:    immunrendszerünk által  termelt 
szabad gyökök  például vírusokat és baktériumokat  pusztítanak el.    Szóval 
bizonyos esetekben  még hasznuk is van... 
 Akkor hol itt a probléma?
   Miért kell ellenük harcolni?  
 A probléma a következő:  bár a test 
normális működése közben  keletkező szabadgyökök ellen  a szervezet 
védekezni tud  egy glutation nevű anyaggal,  amely a szabadgyökök 
közömbösítésére termelődik  a szövetekben, azonban egyre többünk  esetében
 fordul elő az,  hogy a különböző környezeti és életmódbeli, így 
legtöbbször külső tényezők hatására  a szükségesnél több  szabadgyök 
szabadul fel testünkben. 
  A "túlterme|és" főbb kiváltó okai  az UV 
sugárzás,  az elektroszmog  (p|.: TV, mobiltelefon vagy számítógép 
sugárzása),  a füsttel és ólommal szennyezett levegő,  a vegyszerek, a 
rovarirtó szerek,  a dohányzás, a helytelen táplálkozás    (p|. magas 
hőmérsékletre hevített  étrendi  zsírok - különösen az olajban sütés),    a 
nem ellenőrzött cukorbaj, 
 az érzelmi stressz,  de a túlzottan kimerítő 
testedzés is.    Gyógyítási eljárások is okozhatják  szabadgyökök 
létrejöttét:  ilyen a Röntgen sugár,  az altatásban végzett műtétek,  egyes
 gyógyszerek használata  vagy a sugárkezelés.   Ilyenkor a 
megnövekedett számú,  egyébként ártalmatlan szabadgyök  megkezdi 
tombolását:  a páratlan elektronjuknak párt kell  találniuk BÁRMI ÁRON és 
erre  leggyakrabban a sejtkultúrákban  akadnak rá.    Tehát ezáltal kémiai 
kötésbe kerülnek szervezetünk egészséges sejtjeivel  és így egy 
nemkívánatos,  pusztító és káros reakció,  más szóval oxidáció következik 
be,  amelynek bármelyik sejtalkotó  áldozatul eshet.  
 A szabadgyökök 
agresszívan megbontják  a szervezet normális működéséhez  fontos és a 
sejtek anyagcseréjének szabályozásában nélkülözhetetlen  molekulák 
szerkezetét. 
  Az ilyenkor lezajló romboló folyamatot legkönnyebben a 
következőképpen  képzelhetjük el:    ha veszünk egy almát és kettévágjuk, 
 
 majd kint hagyjuk azt a levegőn,    akkor néhány óra múlva a gyümölcs 
elszíneződik,  bebarnul és fokozatosan fonnyadttá válik.  Más szavakkal 
élve,  pusztulásnak indul.    Most képzeljünk el egy hasonló  folyamatot úgy,
  hogy hosszú órák helyett mindez  a másodperc tört része alatt zajlik le  
és nem egy almában,    hanem a saját testünkön belül! 
  Elég ijesztő, ugye? 
 
 Pedig ezt teszik a szabadgyökök  szervezetünk egészséges és annak 
működéséhez szükséges sejtjeinek alkotóelemeivel!  
 Ráadásul ez egy 
láncreakciót indít be,  melynek során még további  szabadgyökök 
keletkeznek,  amelyek még további  pusztítást végeznek. 
  Milyen általunk is érzékelhető megnyilvánulásai vannak
  ennek a sejtszintű romboló folyamatnak?    Az orvostudomány elsősorban a 
szív- és érrendszeri betegségeket  (érelmeszesedést, koszorúér 
betegségeket), a daganatos megbetegedéseket,  a szem- és az izületi 
elváltozásokat  említi meg, de más megfigyelések  az olyan központi 
idegrendszeri sorvadások,    mint a Parkinson-kór,  a sclerosis multiplex, 
 az Alzheimer-kór, stb...  kialakulását is bizonyos fokig  a szabadgyökök 
számlájára írják.  
 Ha az oxidánsok elérik és károsítják a sejtmagban lévő
 DNS-t,  utat nyithatnak a rosszindulatú  daganatok kialakulásának.    A 
szabadgyökök alapvetően  kétféle módon játszhatnak szerepet  a rák 
kifejlődésében.    Aktiválják a különben egészséges  sejtek génjeit, ezáltal
 kontrolálatlan,  gyorsuló sejtnövekedést okoznak,  vagy  megakadályozzák a
 sejteket abban,  hogy természetes halállal  pusztuljanak el.    A két 
mechanizmus bármelyike  felelős lehet a betegség kifejlődésében.    A 
szabadgyökök szerepet játszanak  az öregedés folyamatának 
 felgyorsulásában is:  károsítják a szervezet kollagén  kötőszöveti 
rostjait,  ráncosítják a bőrt és csökkentik  annak víztartalmát.    A korai 
öregedés egyik okozója a  "normálon felüli" kapcsolat  a szabadgyökökkel. 
 
 Egyes kutatások arra utalnak,  hogy ha nem érné szervezetünket  nagy 
mértékű szabadgyök- reakció,  akkor az emberi életkor felső határa  120 év
 volna.    Sejtjeink tehát egész életünk  folyamán ki vannak téve  a 
szabadgyökök által okozott  károsodásnak,  amely számos betegség  és az 
öregedés  egyik forrása is egyben.                                                                              Felmerül tehát a kérdés:
 Mit tehetünk a szabadgyökök ellen?
  Van-e valamilyen megoldás?   Igen,
 van!  A természet gondoskodott  a megoldásról is.  
 Az antioxidánsnak 
nevezett  vegyületek, képesek  a szabadgyököket hatástalanítani.    Az 
antioxidánsok azok az anyagok,  amelyek egyfajta  védőpajzsként működnek 
 az ártalmas  szabadgyökökkel szemben.    Az antioxidáns vegyületek eltérő 
hatásmechanizmussal  képesek közömbösíteni    a szabadgyököket.    Egyes 
antioxidánsok azáltal képesek semlegesíteni a szabadgyököket,  hogy 
elektron átadásával  megszüntetik  azok gyök állapotát,  és így kevésbé 
reaktív vegyületeket  hoznak létre,  míg mások felkínálják  magukat az 
oxidációra,  vagy segítenek a többi,  már megrongálódott  antioxidáns kijavításában,  így a sejtek sértetlenek maradhatnak. 
 Az 
antioxidánsokra alapvetően jellemző,    hogy egymás hatását erősítik és 
,,összedolgoznak".    Védik a szervezetet a káros anyagok  okozta oxidációs 
sejtkárosodástól,  
 erősítik az immunrendszert és  csökkentik  a 
szívműködési zavarok veszélyét.    Az antioxidánsok mintegy  utcaseprőként 
takarítják ki  szervezetünkből    a szabadgyököket.    A legismertebb 
antioxidáns  
 hatású vegyületek a következők:    A-vitamin, E-vitamin, 
C-vitamin,  Szelén,  Cink és Magnézium.    Ezeken túl egyéb- leginkább 
különböző növényekben megtalálható   molekulák is viselkedhetnek  
antioxidánsként.    Sokszor nem is maga az  antioxidáns hatású vegyület,  
hanem az azt tartalmazó növény  vagy annak kivonata válik ismertté.    A 
teljesség igénye nélkül felsorolva  ezek a következők:    karotinok (például
 a béta-karotin),  bioflavonoidok,  (növények által, a saját védekező 
mechanizmusukhoz termelt vegyületek),  koenzim Q10, liponsav,  kurkuma  (ez
 egy fűszernövény),  fokhagyma,  ginkgo biloba,  zöld tea és néhány 
aminosav is.  
 
   
 Nyolcféle
 E-vitamin hatású anyag  ismert  melyek közül a természetes  
d-alfa-tokoferol a leghatékonyabb  forma.  Ez fáradhatatlanul nyeli  az 
oxigén-szabadgyököket,  miközben önmagát semmisíti meg.   Egyetlen 
E-vitamin molekula  ezer zsír molekulát  képes megvédeni az oxidációtól. 
 
 Különlegesen kedvelt antioxidáns,  mert gátolja a  szabadgyök- láncreakció 
 kezdetét.  Fontos szempont a többi zsíroldékony  vitaminnal szemben,  hogy
 az E-vitamin 60-70 százaléka  a széklettel naponta kiürül.  A C-vitamin 
és az L-cisztein nevű  aminosav  képes regenerálni  az egyes E- vitamin 
vegyületeket.  Ezek ugyanis visszaadják  az E-vitamin elvesztett ionját,  
aminek következtében  az újra antioxidánssá válik. 
  A C-vitamin 
vízoldékony vitamin,  ami megvédi  a sejteket egymástól  elválasztó membránokat  és a zsírmolekulákat  a szabadgyökök károsító hatásától. 
 
 Számos szabadgyök befogására képes.  A C-vitamin számottevő hiánya  
károsíthatja  a keringési rendszert és a szöveteket. 
  Bizonyos tumorfajták
 esetében  védő jelleget biztosít,  de az antioxidáns szerepe főleg más 
antioxidánsok,  a karotin és az E-vitamin  regenerálásában van.  
 Gátolja 
dohányfüstben jelenlévő  károsító  és oxidációt előidéző anyagok hatását. 
 A
 civilizációs megbetegedések,  főként a daganatos,  valamint a szív- és 
érrendszeri  betegségek  megelőzésében rendkívüli  hatékonyságot 
tulajdonítanak  a szelénnek. 
  Annak ellenére, hogy szervezetünknek  csak 
mikrogrammokban mérhető  mennyiségre van belőle szüksége,  egészségünk 
védelmében fontos  szerepe van.  
 Antioxidáns hatásán kívül  jó hatással van
  az immunrendszer működésére is.  
 A karotinok közül legtöbbször  a béta- 
karotinnal találkozunk,  főleg provitamin hatása miatt. 
  A provitamin 
hatás azt jelenti,  hogy megfelelő körülmények között  A-vitamin képződik 
belőle.  
 A béta- karotin,  a C-vitamin  és a szelén  szinergikusan segítik 
egymás munkáját  az szabadgyökök pusztításában.  
 Láthatjuk tehát, hogy 
fontos szempont  a különböző antioxidáns anyagok  megfelelő 
összeválogatása,  hiszen így hatásuk tovább fokozható.      Fontos
 szempont lehet azonban
 
 az is, hogy melyik  antioxidáns vegyület mennyire
 erős,  azaz mennyi szabadgyököt képes  semlegesíteni.  Ez utóbbi alapján 
az  antioxidáns vegyületek közül külön  említést érdemel egy csoport:    az 
OPC-k,  (azaz oligomerikus proantocianidinek).    Ezek olyan különleges 
fajta  bioflavonoidok,  amelyek jelenleg a világon  az egyik legerősebb 
antioxidáns  vegyületeknek számítanak.    Klinikai tesztek igazolják,  
 hogy 
az OPC-k antioxidáns hatása  
 az E-vitaminnál ötvenszer,  a C-vitaminnál 
pedig    hússzor erősebb!    Kétféle természetes forrása létezik:  egy dél- 
franciaországban honos  tengerparti fenyő,  illetve annak kérgének 
kivonata  és a szőlőmag kivonata.   Az OPC-ket legelőször  az elsőként 
említett fenyőfa kérgének kivonataként hozták forgalomba  
 Pycnogenol 
néven.    Extra erős hatásuk miatt az OPC-knek  különösen fontos szerepük 
van a  szabadgyökök elleni harcban. 
  A vitamin és 
táplálék-kiegészítő  üzletekben az  antioxidáns hatású termékek  széles 
skálája megtalálható!    Több féle természetes  C-vitamin készítményt,  
természetes E-vitamint,  béta- karotint  illetve A-vitamint,  Szelén,  Cink 
és Magnézium kapszulát,  Koenzim Q10-et,  Ginkgo Bilobát,  Liponsav és 
Fokhagyma kapszulát,  illetve L-Ciszteint árusítanak.    Ezeken túl azonban 
három olyan  G&G termékre szeretnénk külön  felhívni a figyelmet, 
amelyek kiemelkedő antioxidáns hatásúak  
 és kifejezetten ilyen célt 
szolgálnak:    Az egyik a Szuper Antioxidáns  Plusz kapszula, 
amely többféle erős antioxidáns  vegyület elegye.  Tartalmaz C-vitamint, 
E-vitamint,  Pycnogenolt, szőlőmag-,  áfonya- és zöldtea kivonatot, 
kurkumát,  A- vitamint és Szelént.    Ez egy olyan komplex készítmény,    amely
 a többféle, gondosan válogatott összetevőjének köszönhetően  igazán erős
 védelmet nyújt  a káros szabad- gyökökkel szemben.    A gyors és erős 
hatást kedvelő  vásárlóknak  pedig "titkos favoritként"  külön ajánlható a 
csak tiszta  Pycnogenol-t tartalmazó  azonos nevű termék,  amely kapszulánként 30mg  ható- anyagot tartalmaz.  
 A harmadik az Astaxanthin 2mg  (BioAstin ) kapszula,  amely szintén a legerősebb antioxidáns,  az OPC  (Oligomeric Proanthocyanidins)  forrása.   
 Forrás: http://richpoi.com Szerk.: Szathmáry Olga Ottília
 | 
Kommentáld!