Egészségünkkel
kapcsolatban
manapság
egyre többször halljuk a következő
két
kifejezést:
szabadgyökök
és antioxidánsok.
Legtöbbünk annyit tud róluk,
hogy egy izgalmas akciófilm szereposztásához hasonlatosan a szabadgyökök
a rosszak és károsak,
az antioxidánsok
pedig a jók és kívánatosak...
Egészségünkkel
kapcsolatban
manapság
egyre többször halljuk a következő
két
kifejezést:
szabadgyökök és antioxidánsok.
Legtöbbünk annyit tud róluk,
hogy egy izgalmas akciófilm
szereposztásához hasonlatosan
a szabadgyökök
a
"rosszak és károsak",
az antioxidánsok pedig a "jók és
kívánatosak",
amelyek elpusztítják
"gonosz" szabad- gyököket.
Ellenkező esetben ezek a "gonosztevők"
belülről rombolják, gyengítik,
betegítik
és idő előtt öregítik testünket.
ételt,
Ezért minél több olyan
italt illetve étrend-kiegészítőt fogyasztunk, amelyek sok antioxidánst
tartalmaznak,
annál egészségesebbek és
fiatalabbak leszünk.
A
lényeg végül is tényleg ennyi,
de azért nézzük most meg egy kicsit
részletesebben,
hogy miről is van pontosan szó!
A szabadgyököknek hívott
atomok
képződése alapszinten testünk
egy természetes élettani
folyamata.
Sejtjeink az anyagcsere során oxigén segítségével
tápanyagokat égetnek el,
hogy így energiát termeljenek.
Ennek a
folyamatnak a során
melléktermékként olyan oxigén molekulák szabadulnak
fel,
melyeknek páratlan elektronjuk van.
Az elektronok olyan negatív
töltésű
részecskék, amelyek legtöbbször
párosan léteznek,
hiszen így
tudnak
kémiailag stabil állapotban lenni.
Ha egy elektrontól valamilyen
okból
elszakad a párja,
akkor a hiányzó elektron
visszaszerzése
érdekében az adott elem rendkívül könnyen és gyorsan
kötést létesít
egy
másik atommal vagy molekulával
és ennek révén egy
kémiai reakció jön
létre.
Ez lehet kívánatos vagy nem kívánatos,
azaz káros reakció
egyaránt.
A szabadgyökök tehát páratlan
elektronokkal rendelkező és
ezért a környezetükkel rendkívül
reakcióképes molekulák.
Meglepő módon a
teljesen károsnak
gondolt szabadgyökök közül
néhány félére
szervezetünknek
még szüksége is van:
immunrendszerünk által
termelt
szabad gyökök
például vírusokat és baktériumokat
pusztítanak el.
Szóval
bizonyos esetekben
még hasznuk is van...
Akkor hol itt a probléma?
Miért kell ellenük harcolni?
A probléma a következő:
bár a test
normális működése közben
keletkező szabadgyökök ellen
a szervezet
védekezni tud
egy glutation nevű anyaggal,
amely a szabadgyökök
közömbösítésére termelődik
a szövetekben, azonban egyre többünk
esetében
fordul elő az,
hogy a különböző környezeti és életmódbeli, így
legtöbbször külső tényezők hatására
a szükségesnél több
szabadgyök
szabadul fel testünkben.
A "túlterme|és" főbb kiváltó okai
az UV
sugárzás,
az elektroszmog
(p|.: TV, mobiltelefon vagy számítógép
sugárzása),
a füsttel és ólommal szennyezett levegő,
a vegyszerek, a
rovarirtó szerek,
a dohányzás, a helytelen táplálkozás
(p|. magas
hőmérsékletre hevített
étrendi
zsírok - különösen az olajban sütés),
a
nem ellenőrzött cukorbaj,
az érzelmi stressz,
de a túlzottan kimerítő
testedzés is.
Gyógyítási eljárások is okozhatják
szabadgyökök
létrejöttét:
ilyen a Röntgen sugár,
az altatásban végzett műtétek,
egyes
gyógyszerek használata
vagy a sugárkezelés.
Ilyenkor a
megnövekedett számú,
egyébként ártalmatlan szabadgyök
megkezdi
tombolását:
a páratlan elektronjuknak párt kell
találniuk BÁRMI ÁRON és
erre
leggyakrabban a sejtkultúrákban
akadnak rá.
Tehát ezáltal kémiai
kötésbe kerülnek szervezetünk egészséges sejtjeivel
és így egy
nemkívánatos,
pusztító és káros reakció,
más szóval oxidáció következik
be,
amelynek bármelyik sejtalkotó
áldozatul eshet.
A szabadgyökök
agresszívan megbontják
a szervezet normális működéséhez
fontos és a
sejtek anyagcseréjének szabályozásában nélkülözhetetlen
molekulák
szerkezetét.
Az ilyenkor lezajló romboló folyamatot legkönnyebben a
következőképpen
képzelhetjük el:
ha veszünk egy almát és kettévágjuk,
majd kint hagyjuk azt a levegőn,
akkor néhány óra múlva a gyümölcs
elszíneződik,
bebarnul és fokozatosan fonnyadttá válik.
Más szavakkal
élve,
pusztulásnak indul.
Most képzeljünk el egy hasonló
folyamatot úgy,
hogy hosszú órák helyett mindez
a másodperc tört része alatt zajlik le
és nem egy almában,
hanem a saját testünkön belül!
Elég ijesztő, ugye?
Pedig ezt teszik a szabadgyökök
szervezetünk egészséges és annak
működéséhez szükséges sejtjeinek alkotóelemeivel!
Ráadásul ez egy
láncreakciót indít be,
melynek során még további
szabadgyökök
keletkeznek,
amelyek még további
pusztítást végeznek.
Milyen általunk is érzékelhető megnyilvánulásai vannak
ennek a sejtszintű romboló folyamatnak?
Az orvostudomány elsősorban a
szív- és érrendszeri betegségeket
(érelmeszesedést, koszorúér
betegségeket), a daganatos megbetegedéseket,
a szem- és az izületi
elváltozásokat
említi meg, de más megfigyelések
az olyan központi
idegrendszeri sorvadások,
mint a Parkinson-kór,
a sclerosis multiplex,
az Alzheimer-kór, stb...
kialakulását is bizonyos fokig
a szabadgyökök
számlájára írják.
Ha az oxidánsok elérik és károsítják a sejtmagban lévő
DNS-t,
utat nyithatnak a rosszindulatú
daganatok kialakulásának.
A
szabadgyökök alapvetően
kétféle módon játszhatnak szerepet
a rák
kifejlődésében.
Aktiválják a különben egészséges
sejtek génjeit, ezáltal
kontrolálatlan,
gyorsuló sejtnövekedést okoznak,
vagy
megakadályozzák a
sejteket abban,
hogy természetes halállal
pusztuljanak el.
A két
mechanizmus bármelyike
felelős lehet a betegség kifejlődésében.
A
szabadgyökök szerepet játszanak
az öregedés folyamatának
felgyorsulásában is:
károsítják a szervezet kollagén
kötőszöveti
rostjait,
ráncosítják a bőrt és csökkentik
annak víztartalmát.
A korai
öregedés egyik okozója a
"normálon felüli" kapcsolat
a szabadgyökökkel.
Egyes kutatások arra utalnak,
hogy ha nem érné szervezetünket
nagy
mértékű szabadgyök- reakció,
akkor az emberi életkor felső határa
120 év
volna.
Sejtjeink tehát egész életünk
folyamán ki vannak téve
a
szabadgyökök által okozott
károsodásnak,
amely számos betegség
és az
öregedés
egyik forrása is egyben.
Felmerül tehát a kérdés: Mit tehetünk a szabadgyökök ellen?
Van-e valamilyen megoldás?
Igen,
van!
A természet gondoskodott
a megoldásról is.
Az antioxidánsnak
nevezett
vegyületek, képesek
a szabadgyököket hatástalanítani.
Az
antioxidánsok azok az anyagok,
amelyek egyfajta
védőpajzsként működnek
az ártalmas
szabadgyökökkel szemben.
Az antioxidáns vegyületek eltérő
hatásmechanizmussal
képesek közömbösíteni
a szabadgyököket.
Egyes
antioxidánsok azáltal képesek semlegesíteni a szabadgyököket,
hogy
elektron átadásával
megszüntetik
azok gyök állapotát,
és így kevésbé
reaktív vegyületeket
hoznak létre,
míg mások felkínálják
magukat az
oxidációra,
vagy segítenek a többi,
már megrongálódott
antioxidáns kijavításában,
így a sejtek sértetlenek maradhatnak.
Az
antioxidánsokra alapvetően jellemző,
hogy egymás hatását erősítik és
,,összedolgoznak".
Védik a szervezetet a káros anyagok
okozta oxidációs
sejtkárosodástól,
erősítik az immunrendszert és
csökkentik
a
szívműködési zavarok veszélyét.
Az antioxidánsok mintegy
utcaseprőként
takarítják ki
szervezetünkből
a szabadgyököket.
A legismertebb
antioxidáns
hatású vegyületek a következők:
A-vitamin, E-vitamin,
C-vitamin,
Szelén,
Cink és Magnézium.
Ezeken túl egyéb- leginkább
különböző növényekben megtalálható
molekulák is viselkedhetnek
antioxidánsként.
Sokszor nem is maga az
antioxidáns hatású vegyület,
hanem az azt tartalmazó növény
vagy annak kivonata válik ismertté.
A
teljesség igénye nélkül felsorolva
ezek a következők:
karotinok (például
a béta-karotin),
bioflavonoidok,
(növények által, a saját védekező
mechanizmusukhoz termelt vegyületek),
koenzim Q10, liponsav,
kurkuma
(ez
egy fűszernövény),
fokhagyma,
ginkgo biloba,
zöld tea és néhány
aminosav is.
Nyolcféle
E-vitamin hatású anyag
ismert
melyek közül a természetes
d-alfa-tokoferol a leghatékonyabb
forma.
Ez fáradhatatlanul nyeli
az
oxigén-szabadgyököket,
miközben önmagát semmisíti meg.
Egyetlen
E-vitamin molekula
ezer zsír molekulát
képes megvédeni az oxidációtól.
Különlegesen kedvelt antioxidáns,
mert gátolja a
szabadgyök- láncreakció
kezdetét.
Fontos szempont a többi zsíroldékony
vitaminnal szemben,
hogy
az E-vitamin 60-70 százaléka
a széklettel naponta kiürül.
A C-vitamin
és az L-cisztein nevű
aminosav
képes regenerálni
az egyes E- vitamin
vegyületeket.
Ezek ugyanis visszaadják
az E-vitamin elvesztett ionját,
aminek következtében
az újra antioxidánssá válik.
A C-vitamin
vízoldékony vitamin,
ami megvédi
a sejteket egymástól
elválasztó membránokat
és a zsírmolekulákat
a szabadgyökök károsító hatásától.
Számos szabadgyök befogására képes.
A C-vitamin számottevő hiánya
károsíthatja
a keringési rendszert és a szöveteket.
Bizonyos tumorfajták
esetében
védő jelleget biztosít,
de az antioxidáns szerepe főleg más
antioxidánsok,
a karotin és az E-vitamin
regenerálásában van.
Gátolja
dohányfüstben jelenlévő
károsító
és oxidációt előidéző anyagok hatását.
A
civilizációs megbetegedések,
főként a daganatos,
valamint a szív- és
érrendszeri
betegségek
megelőzésében rendkívüli
hatékonyságot
tulajdonítanak
a szelénnek.
Annak ellenére, hogy szervezetünknek
csak
mikrogrammokban mérhető
mennyiségre van belőle szüksége,
egészségünk
védelmében fontos
szerepe van.
Antioxidáns hatásán kívül
jó hatással van
az immunrendszer működésére is.
A karotinok közül legtöbbször
a béta-
karotinnal találkozunk,
főleg provitamin hatása miatt.
A provitamin
hatás azt jelenti,
hogy megfelelő körülmények között
A-vitamin képződik
belőle.
A béta- karotin,
a C-vitamin
és a szelén
szinergikusan segítik
egymás munkáját
az szabadgyökök pusztításában.
Láthatjuk tehát, hogy
fontos szempont
a különböző antioxidáns anyagok
megfelelő
összeválogatása,
hiszen így hatásuk tovább fokozható.
Fontos
szempont lehet azonban
az is, hogy melyik
antioxidáns vegyület mennyire
erős,
azaz mennyi szabadgyököt képes
semlegesíteni.
Ez utóbbi alapján
az
antioxidáns vegyületek közül külön
említést érdemel egy csoport:
az
OPC-k,
(azaz oligomerikus proantocianidinek).
Ezek olyan különleges
fajta
bioflavonoidok,
amelyek jelenleg a világon
az egyik legerősebb
antioxidáns
vegyületeknek számítanak.
Klinikai tesztek igazolják,
hogy
az OPC-k antioxidáns hatása
az E-vitaminnál ötvenszer,
a C-vitaminnál
pedig
hússzor erősebb!
Kétféle természetes forrása létezik:
egy dél-
franciaországban honos
tengerparti fenyő,
illetve annak kérgének
kivonata
és a szőlőmag kivonata.
Az OPC-ket legelőször
az elsőként
említett fenyőfa kérgének kivonataként hozták forgalomba
Pycnogenol
néven.
Extra erős hatásuk miatt az OPC-knek
különösen fontos szerepük
van a
szabadgyökök elleni harcban.
A vitamin és
táplálék-kiegészítő
üzletekben az
antioxidáns hatású termékek
széles
skálája megtalálható!
Több féle természetes
C-vitamin készítményt,
természetes E-vitamint,
béta- karotint
illetve A-vitamint,
Szelén,
Cink
és Magnézium kapszulát,
Koenzim Q10-et,
Ginkgo Bilobát,
Liponsav és
Fokhagyma kapszulát,
illetve L-Ciszteint árusítanak.
Ezeken túl azonban
három olyan
G&G termékre szeretnénk külön
felhívni a figyelmet,
amelyek kiemelkedő antioxidáns hatásúak
és kifejezetten ilyen célt
szolgálnak:
Az egyik a Szuper Antioxidáns
Plusz kapszula,
amely többféle erős antioxidáns
vegyület elegye.
Tartalmaz C-vitamint,
E-vitamint,
Pycnogenolt, szőlőmag-,
áfonya- és zöldtea kivonatot,
kurkumát,
A- vitamint és Szelént.
Ez egy olyan komplex készítmény,
amely
a többféle, gondosan válogatott összetevőjének köszönhetően
igazán erős
védelmet nyújt
a káros szabad- gyökökkel szemben.
A gyors és erős
hatást kedvelő
vásárlóknak
pedig "titkos favoritként"
külön ajánlható a
csak tiszta
Pycnogenol-t tartalmazó
azonos nevű termék,
amely kapszulánként 30mg
ható- anyagot tartalmaz.
A harmadik az Astaxanthin 2mg
(BioAstin ) kapszula,
amely szintén a legerősebb antioxidáns,
az OPC
(Oligomeric Proanthocyanidins)
forrása.
Forrás: http://richpoi.com
Szerk.: Szathmáry Olga Ottília
|
Kommentáld!