Budakeszi polgárok fóruma: Az életmentő K-vitamin

Köszöntelek a BUDAKESZI POLGÁROK HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOKÉRT KLUBBAN

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 114 fő
  • Képek - 44 db
  • Videók - 456 db
  • Blogbejegyzések - 889 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

EGYÜTT BUDAKESZIÉRT FÓRUM vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Köszöntelek a BUDAKESZI POLGÁROK HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOKÉRT KLUBBAN

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 114 fő
  • Képek - 44 db
  • Videók - 456 db
  • Blogbejegyzések - 889 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

EGYÜTT BUDAKESZIÉRT FÓRUM vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Köszöntelek a BUDAKESZI POLGÁROK HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOKÉRT KLUBBAN

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 114 fő
  • Képek - 44 db
  • Videók - 456 db
  • Blogbejegyzések - 889 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

EGYÜTT BUDAKESZIÉRT FÓRUM vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Köszöntelek a BUDAKESZI POLGÁROK HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOKÉRT KLUBBAN

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 114 fő
  • Képek - 44 db
  • Videók - 456 db
  • Blogbejegyzések - 889 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

EGYÜTT BUDAKESZIÉRT FÓRUM vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Az életmentő K-vitamin


A K-vitamin

 

network.hu


hamarosan iskolapéldája lesz annak, hogyan megy el a nyugati orvoslás vitamin ellenes szemlélete miatt

 

 

 


a szív- és érrendszeri betegségek,

valamint a csontritkulás problémájának

megoldása mellett.

Sajnálatos módon önjelölt paleo "próféták" is csatlakoztak a vitaminellenes kórushoz, s egyáltalán nem meglepő, hogy konzervatív orvosi múltjuk átüt a magukra kent

paleo-mázon.

A vitaminok szükséges mennyiségben nem vihetők be a szervezetbe a mai élelmi anyagok fogyasztásával. Ez olyan elemi tény, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni semmilyen étrend megtervezésekor.

 

 

Attól tartok, senki nem veszi elég komolyan a K-vitamin problémát,

vagy csak nincs pénze K-vitaminra.

Az utóbbi évek kutatásai rávilágítottak arra, hogy a K-vitamin hiány, ami nagyon elterjedt a nyugati emberek körében,

az egyik meghatározó oka a szív és érrendszeri valamint a lágyszövetek meszesedésnek.


Alapvetően K1 (phylloquinone) és

K2 (menaquinon-ok)

vitamint különböztetnek meg.

A K1-vitamin a zöld növényekben található, a K2 főként állati eredetű élelmiszerekben.


A hivatalos ajánlás szerint kb. 90-120 mikrogramm a napi szükséglet,

ez azonban hasraütéses eredmény, mert nem tudják mérni a valódi szükségletet. Túladagolni nem lehet, mert bizonyos fehérjék, amelyekhez kötődhet a K-vitamin, korlátozzák a hasznosulást.


Szív- és érrendszeri hatás


Sokáig úgy gondolták, és ma is ezt tanulja mindenki az iskolában,


hogy az emberi bélbaktériumok elég K-vitamin termelnek.

(én nem is tudtam róla míg reumatológus orvosom nem javasolta, hogy egyáltalán van

K vitamin...szerk. olgi)

 

Mára ez kétségessé vált, a mérések nem igazolják, hogy a bélbaktériumok által termelt K-vitaminból komoly mennyiség termelődne és szívódna fel.

 

Az erek és lágyszövetek elmeszesedését manapság gyakorlatilag a korral járó elváltozásnak tekintik,

holott legújabb ismereteink szerint ezt főként a K-vitamin hiánya okozza.

 

Ebből viszont az következik, hogy a K-vitamin hiány

gyakorlatilag általánosnak tekinthető.

 

Különösen nagy veszélynek

vannak kitéve azok,

akik warfarin tartalmú

(Warfarin Orion és Marfarin)

vérhígítót szednek.

A warfarin úgy gátolja meg a vérrögképződést,

hogy gátolja a K-vitamin hatását.

 

A warfarint 1954-ben törzskönyvezték és az egyik legelterjedtebb véralvadásgátló szer, amit ma használnak.

Ahogy lenni szokott, ha valamit megszoktak, elterjedt, akkor utána hiába derül ki róla, hogy katasztrófális mellékhatással bír,

csak akkor vonják ki, amikor már tovább nem lehet tagadni a szedésével járó halálos kockázatot.


Schurgers és mtsi. 2004-ben kimutatták, hogy azoknál,

akik K-vitamin antagonista vérhígítókat szedtek, kétszer nagyobb volt

az erek és a szív meszesedése,

mint az ilyen vérhígítókat nem szedők.


Ezt az eredményt számos más vizsgálat is megerősítette azóta

(pl. Koos és mtsi., 2005).

Vérhígítókat szív és érrendszeri betegségekben szenvedőkkel

szoktak szedetni,

amivel azonban rövid távon

megóvják őket a vérrög képződéstől,

ugyanazzal siettetik a szíverek,

billentyűk és artériák meszesedését,

vagyis az alapbetegséget és a halált.


Egy 2011-es vizsgálatban pitvar fibrillációban szenvedő, de máskülönben szív és érrendszeri betegségektől mentes embereket vizsgáltak meg, s kiderül, hogy akik K-vitamin antagonista vérhígítót szedtek, a szedés idejével arányosan komoly meszesedés volt kimutatható az érrendszerükben (Weijs és mtsi., 2011). Vesebetegeknél a hatás még súlyosabb, mert veséjük korlátozott mértékben tudja a fölös kalciumot kiválasztani (Holden és mtsi., 2007).

Számos olyan vérhígító (véralvadás gátló) létezik már, amelyek nem a K-vitamin hatásának blokkolásán keresztül fejtik ki hatásukat, ilyen pl. az Eliquis (hatóanyaga apixaban). Semmi nem indokolja tehát, hogy kezelés címén folyamatos meszesedésnek tegyék ki a páciensek szív és érrendszerét.



A K-vitamin szív és érrendszeri hatását elemezve mára világossá vált, hogy a megfelelő szintű K-vitamin bevitel lassítja vagy akár vissza is fordíthatja az erek és a szív elmeszesedését.

Több vizsgálat alapján úgy tűnik, a K1-vitamin ebben a vonatkozásban hatástalan,

míg a K2-vitamin hatásos

(pl. Beulens és mtsi., 2009).

Ennek oka valószínűleg az, hogy a K2-vitamin tartósabban emeli meg a vérszintet és máskülönben is hatásosabb (Schurgers és mtsi., 2007).

 

A 7 éves követéses Rotterdam vizsgálatban a legmagasabb K2-vitamin szintet mutatók közt 60%-kal csökkent a szívhalálozás, 26%-kal a bármilyen okból bekövetkező halálozás,

és 52%-kal csökken a súlyos aorta elmeszesedés (Geleijnse és mtsi., 2004).

 

K-vitamin szerepe a csontritkulásban

A csontritkulást általában a kevés kalcium fogyasztásra fogják, és növelik a csontritkulásban szenvedők kalcium bevitelét.

Ennek következménye azonban a megnövekedett lágyrész és kardiovaszkuláris meszesedés.

 

Az utóbbi években több vizsgálat bizonyította, hogy a fokozott kalcium pótlás D-vitaminnal vagy D-vitamin nélkül is, 10-20%-kal fokozza a szív és érrendszeri halálozás kockázatát. Különös, hogy az orvostudományi kutatásokban hiányoznak azok a szintetizáló elmék, akik egyszerre képesek átlátni a csontritkulás, a D-vitaminkutatás és a K-vitamin kutatás egy irányba mutató eredményeit.

A kutatók mindig csak a maguk szűk területével foglalkoznak.

A K-vitamin kutatás mutatott rá arra,

hogy az osteocalcin,

amely a K-vitaminnal kapcsolatban álló fehérje,

nagy mennyiségben található a csontszövetekben.


Mivel a csontsejtek termeli, magas szintje a csontépülés jele. Az osteocalcin azonban csak akkor tud ásványi anyagokat megkötni és a csontokba építeni,

ha K-vitamin aktiválta.

Számos vizsgálat igazolta, hogy az alacsony K1- és K2-vitamin szintje csökkent csontsűrűséget eredményez és gyakoribb a medence, csigolya és combnyak törés.

 

Egy japán vizsgálatban pl. a legalacsonyabb K-vitamin vérszintet mutatóknak 3.6-szor nagyobb volt a kockázata a csigolyatörésre, mint a legmagasabb K-vitamin vérszintűeknek (Tsugawa és mtsi., 2008).

Japánban régóta alkalmaznak napi 45 mg menaquinone-4-et

(a K2-vitamin egyik fajtája).

Ez a dózis a 450-szerese a ma érvényben lévő ajánlásnak.

A kezelés hatására csökkennek a törések, erősödik a csont.

Cockayne és mtsi. 2007-es metaanalízisükben 13 vizsgálatot elemeztek, s kimutatták,

hogy a K2-vitamin hatására 60%-kal csökkentek a csigolyatörések, 80%-kal a medence törések,

és 80%-kal minden egyéb törés kockázata (Cockayne és mtsi., 2007).

A K-vitamin úgy tűnik,

az a következő vitamin lesz, amely alapvető szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás megelőzésében.

 

Akár paleo, akár nyugati étrenden él valaki, rendkívül fontos volna naponta megfelelő mennyiségű K-vitaminhoz jutni.

 

Ezt élelmiszerekből fedezni eléggé nehéz, mert a növényekben található

K1 nem elég hatásos,

a K2-vitamin pedig nagy mennyiségben elsősorban a japán szójababból erjesztett natto-ban található.

Mivel egyre többen kérdezik,

mi volna a K- vitamin természetes forrása, megadom a K2-vitamint tartalmazó fontosabb források K2-tartalmát.

 

A táblázat elkeserítő, hiszen természetes forrásból megfelelő mennyiségű K2-vitaminhoz

jutni gyakorlatilag lehetetlen.


Ételek K2-vitamin tartalma

100 gramm

Mikrogramm

K2 típusok aránya

Natto

1,103.4

(90% MK-7,10% egyéb MK)

Libamáj pástétom

369.0

(100% MK-4)

Kemény sajt (holland Gouda fajta)

76.3

(6% MK-4,94% egyéb MK)

Lágysajt (francia Brie fajta

56.5

(6.5% MK-4,93.5% egyéb MK)

Tojás sárgája (Hollandiában)

32.1

(98% MK-4,2% egyéb MK)

Libacomb

31.0

(100% MK-4)

Tojás sárgája (USA)

15.5

(100% MK-4)

Vaj

15.0

(100% MK-4)

Csirkemáj (nyers)

14.1

(100% MK-4)

Csirkemáj (sült)

12.6

(100% MK-4)

Cheddar sajt (USA)

10.2

(6% MK-4,94% egyéb MK)

Virsli

9.8

(100% MK-4)

Szalámi

9.0

(100% MK-4)

Csirkemell

8.9

(100% MK-4)

Csirkecomb

8.5

(100% MK-4)

Darált marha (közepesen zsíros)

8.1

(100% MK-4)

Csirke máj (párolt)

6.7

(100% MK-4)

Hot dog

5.7

(100% MK-4)

Szalonna

5.6

(100% MK-4)

Borjúmáj (sütött)

6.0

(100% MK-4)

Savanyú káposzta

4.8

(100% vegyes MK)

Sertéshús (sült)

3.7

(56% MK-4, 29% MK-8, 16% MK-7)

Teljes tej

1.0

(100% MK-4)

Lazac

0.5

(100% MK-4)

Marhamáj (sült)

0.4

(100% MK-4)

Tojás fehérje

0.4

(100% MK-4)

(forrás: Szendi G: Új vitaminforradalom. Jaffa, 2013.)

 

 

 

Forrás: http://www.tenyek-tevhitek.hu

Szerk. NETWORK Magyarságunk a lélek él vezetője> Szathmáry Olga Ottilia

Címkék: az életmentő k-vitamin

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu