Köszöntelek a BUDAKESZI POLGÁROK HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOKÉRT KLUBBAN
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
EGYÜTT BUDAKESZIÉRT FÓRUM vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Köszöntelek a BUDAKESZI POLGÁROK HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOKÉRT KLUBBAN
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
EGYÜTT BUDAKESZIÉRT FÓRUM vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Köszöntelek a BUDAKESZI POLGÁROK HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOKÉRT KLUBBAN
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
EGYÜTT BUDAKESZIÉRT FÓRUM vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Köszöntelek a BUDAKESZI POLGÁROK HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOKÉRT KLUBBAN
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
EGYÜTT BUDAKESZIÉRT FÓRUM vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Vegyszermentes tartósítás
(Öreganyáink fortélyai)
Az
utóbbi években egyre több háziasszony érzi fontosnak, hogy a család
asztalára vegyszer- és adalékmentes élelmiszer kerüljön.
Ez leginkább az
ételek házi tartósításával valósítható meg, hiszen a boltok polcait még
mindig vegyszeres élelmiszerek, lekvárok, szörpök töltik meg...
Azoknak érdemes elolvasni cikkünket, akik képesek nemet mondani a
kálium-szorbáttól, nátrium-benzoáttól hemzsegő termékeknek, de nem
ismerik az ősi, jól bevált vegyszermentes tartósítás fogásait.
Sok adalék, kevés gyümölcs!
A termékek vegyszeres tartósítása a modern élelmiszeripar vívmánya -
200 éve még biztosan nem használtak mérgező csodaszereket, hogy az áru
hosszú távon eladható maradhasson.
A vegyszeres tartósítás nem a vevő, hanem a kereskedő érdekét szolgálja!
A hagyományos tartósítást legjobb a
házilekvárokkal, -befőttekkel kezdeni. Ösztönző lehet egy-egy bolti
dzsem címkéjének elolvasása, majd a termék megkóstolása és ízének
összehasonlítása egy házilekváréval.
A gyári termékek fő
alkotóeleme a cukor, jó esetben tartalmaz még gyümölcsöt, de étkezési
savat (E330),
zselésítőanyagot (E440) és természetazonos aromát feltétlenül.
Egy bolti szörp összetevői között megtalálhatjuk a kálium-szorbátot (E202) és a nátrium-ben-zoátot (E211) és még különféle színezékeket is - tisztelet a kivételnek.
Az általában lehullott,
értéktelen, beteg gyümölcsből készülő gyári termékek meg is kívánják a
„különleges kezelést”, tartósító-szer nélkül megromlanának, s aroma
nélkül ízetlenek lennének.
Befőzési tippek
A házi
befőzéshez mindig jó minőségű árut vásároljunk, a legjobb, ha
személyesen keressük fel az őstermelőket. Málnát, ribizlit s más gurulós
gyümölcsöket leginkább Nógrád megyében szerezhetünk be. Bármelyik házba
bekopoghatunk, s vagy máris vásárolhatunk, vagy eligazítanak a falu
legjobb termelőjéhez. „Szedd magad!” telepeken, hajdani
termelőszövetkezeti gazdaságokban más gyümölcsökhöz juthatunk, fontos,
hogy itt saját kezűleg szedhetünk meggyet, cseresznyét, barackot,
szilvát, almát s az eperföldeken természetesen epret is.
Ha már
beszereztük a megfelelő gyümölcsöt, maga az eltevés, a tartósítás a
legegyszerűbb feladat. Háromféle módszer közül választhatunk:
- betesszük a gyümölcsöt mosottan, szárazon a fagyasztóba
- lekvárt főzünk belőle
- befőttet készítünk.
A tartósításhoz cukor egyik esetben sem szükséges, a figyelmet
elsősorban az üvegek és a kupak fertőtlenítésére fordítsuk! Legjobb, ha
az üvegeket mosogatógépben mossuk, és sütőben vagy mikróban
fertőtlenítjük.
Ötlet: lezáráshoz csak új kupakot használjunk, a régi, feszegetett fedők nem alkalmasak az újbóli felhasználásra!
Ha felfőztük a gyümölcsöt, kész a lekvár, ügyesen merjük bele az
üvegekbe, majd zárjuk le kupakkal! A forró lekváros üvegeket fejjel
lefelé fordítsuk meg, a forró lekvár így tökéletesen fertőtlenítheti az
egész benti részt. Kis idő múlva az üveget ismét talpra állítjuk, majd
mehet a kamrába.
Hasznos tudnivaló: e tartósító módszer előnye,
hogy cukorbetegek is hasznosíthatják, a lekvár cukor nélkül is eláll,
felbontása után pedig tetszés szerint ízesíthető. Ha kemény lekvárt
szeretnénk, az üveg tetejét celofánnal kell lezárnunk. Sajnos a celofán
nem steril, a „celofános lekvárt” kénytelenek vagyunk cukorral
készíteni. Ráadásul itt a forgatásos tartósítás sem célravezető, marad a
száraz dunszt. Tehát a forró, lezárt üvegeket burkoljuk a ruhásszekrény
aljába tett paplanba, s hagyjuk egy napig állni! A lekvár akkor nem
romlik meg, ha az üvegek a kiszedéskor még melegek.
Cukkini, padlizsán üvegben
Olajas tartósítással más zöldségeket is eltehetünk, például cukkinit
vagy padlizsánt, természetesen akkor, ha előzőleg a lecsóhoz hasonlóan
hőkezeltük.
Paradicsom karácsonyra
Ha a nem túl érett,
pirosodó paradicsomokat újságpapírba csomagoljuk, s egymástól megfelelő
távolságra feltesszük a szekrény tetejére, karácsonykor friss zöldséget
fogyaszthatunk!
A nagyi befőttje...
A befőttek
esetében az egészséges, megtisztított gyümölcsdarabokat fertőtlenített
üvegekbe tesszük, felöntjük forró cukros-vizes oldattal, majd az oldatot
leöntjük róla, felforraljuk, s ismét felöntjük vele a gyümölcsöt.
Összesen háromszor ismételjük, a végén az oldatot rajta hagyjuk, s az
üveget csavaros kupakkal lezárjuk. Az üveg felfordítása ebben az esetben
is a tartósság záloga.
Szárítás, aszalás
A
természetes tartósítási eljárások talán legősibb fajtája a szárítás,
illetve az aszalás. Ehhez felesleges drága, nagy fogyasztású aszalógépet
vásárolni, a vékonyra szeletelt gyümölcsöt a résnyire nyitva hagyott
sütőben kis lángon, avagy alacsony fokozaton alaposan ki tudjuk
szárítani. Ha kellőképpen kiszáradtak, a kamrában függő vászonzsákban,
szatyorban sokáig tárolhatók.
Jó tudni! Az érett, hibátlan
szőlőfürtök felfüggesztve szintén elállnak a kamrában; fontos, hogy a
fürtök ne érjenek össze, s átjárhassa őket a levegő. A szőlőn kívül
nyersen a paradicsom is jól eltartható.
Felfőzéses és olajos tartósítás
A paradicsom csodálatos zöldség, savtartalma miatt felfőzés után gond
nélkül eláll kupakos üvegben; adalékként, ízesítés gyanánt legfeljebb
sót és borsot tegyünk hozzá! Befőzéshez legalkalmasabb a nagy, lédús,
érettebb befőzőparadicsom. A hosszú távú eltartást itt is az üvegek
csírátlanításával biztosíthatjuk, de ha az üveg lezárásához celofánt
használunk, nem ússzuk meg a száraz dunsztolást sem.
A lecsó
tartósításához már muszáj olajat is használnunk. Miután forrón üvegekbe
adagoltuk, s tiszta ronggyal az üveg száját lecsómentesre töröltük, 1
centi vastagon töltsünk rá étolajat, majd kupakkal vagy celofánnal
zárjuk le az üveget! Utóbbi esetben ügyeljünk arra, hogy mozgatáskor az
olaj ne áztathassa el a celofánt!
Nyers zöldségek, húsok tartósítása
A sózás is régi tartósítóeljárás, segítségével remek tartósítószer- és adalékmentes ételízesítőket készíthetünk.
Fontos! A bolti ételízesítők tartalmazzák a legtöbb adalékanyagot,
ezért kiváltásuk a legfontosabb feladat. Legalkalmasabb a célra a
pritaminpaprika, hiszen ez nem csak remek ízt, de élénkpiros színt is
kölcsönöz az ételnek. Az eltevés sikerének záloga, hogy mag ne kerüljön a
darálóba! A megtisztított, „csumátlanított” paprikát legjobb húsdarálón
ledarálni egy tálba, majd sót keverni hozzá.
Négy rész paprikához
egyrésznyi sót keverjünk! A keveréket két órára állni hagyjuk, majd
üvegekbe merjük, s a tetejét celofánnal lezárjuk. A házi vegetához
sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, illetve egyéb leveszöldséget
darálunk le, s tartósítunk hasonló módon sóval.
Jegyezzük meg!
Egy másik régi tartósító módszert, a füstölést senkinek sem ajánljuk,
sőt kerülni kell ezt a módszert, ugyanis rákkeltő anyagok kerülnek a
füstölt áruba!
A hús tartósításának legjobb módja a fagyasztás, de ekkor is ügyelni kell arra, hogy csak friss árut hőkezeljünk!
A már
kiengedett húst, mirelit árut visszafagyasztani tilos!
forrás: utajovobe.eu
Szerk.: Szathmáry Olga Ottilia
|
|
Kelivn Kelivn írta 1 hete a(z) Budakeszi természeti értékei: a Bodzás árok fórumtémában:
토토경비대 https://securitytoto. com/ Our own wales can ...
yyyy Andy írta 1 hete a(z) Budakeszi természeti értékei: a Bodzás árok fórumtémában:
Thank you so much for the post you do. I like your post and all ...
Kelivn Kelivn írta 1 hete a(z) Budakeszi természeti értékei: a Bodzás árok fórumtémában:
contents https://desaccordparfait-lefilm....
yyyy Andy írta 1 hete a(z) Budakeszi természeti értékei: a Bodzás árok fórumtémában:
Seriously, no one disrespects cops more than I do, but even ...
yyyy Andy írta 1 hete a(z) Budakeszi természeti értékei: a Bodzás árok fórumtémában:
I would like to thank you for the efforts you have made in...
Kelivn Kelivn írta 1 hete a(z) Budakeszi természeti értékei: a Bodzás árok fórumtémában:
more info https://dontforgetdelicious...
yyyy Andy írta 1 hete a(z) Budakeszi természeti értékei: a Bodzás árok fórumtémában:
Hello ! I am a student writing a report on the subject of your...
kkyyy jac írta 1 hete a(z) Budakeszi természeti értékei: a Bodzás árok fórumtémában:
good information https://ratatouilleveganfood....
Kelivn Kelivn írta 1 hete a(z) Budakeszi természeti értékei: a Bodzás árok fórumtémában:
Learn more https://www. dependtotosite.com Thank ...
kkyyy jac írta 1 hete a(z) Budakeszi természeti értékei: a Bodzás árok fórumtémában:
먹튀검증 https://infogram.com/- no1--1hzj4o3jewqd34p?live ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!