Zsálya és
gyógyító hatása
Évelő fűszernövény a zsálya
A
zsályát ültethetjük palántáról kertünkbe,
de ha több tőre lesz
szükségünk
a legjobb,
ha magról vetjük el a növényt.
A magokat
márciusban védett helyen először cserépbe vagy ládádba szórjuk el, majd
május közepén már kiültethetjük a palántákat a szabadba.
Kedveli a napos
meleg kertrészeket,
és a jó vízáteresztő képességű talajt.
A töveket
40-60 cm sor és tőtávra ültessük egymástól.
Nyáron bőséges öntözést
kíván.
Fűszerezéshez
mindig a friss leveleket szedjük le még virágzás előtt, majd nyár végén
a virágokat vágjuk el és vigyük be a vázába vagy szárítva is
tartósíthatjuk.
A nyár elején levágott virágok még több virágzásra
serkentik a növényt,
így ne sajnáljuk a metszést.
Ősszel
a virágzás végén gyűjtsük be a magokat következő évre, majd vágjuk
vissza télire a tövet kb.a felére.
A következő metszést tavasszal
ejtsük
meg,
az első friss hajtásokat áprilisban vágjuk vissza így még erősebb
növekedésre serkentjük a növényt.
Az idős növények két-három év
elteltével fásodnak így ezeket a legjobb kiszedni a komposztra tenni,
majd tavasszal új töveket telepíteni a helyükre.
Sok jól ismert praktika van arra,
hogy az egészségünket megőrizzük, erőnlétünket a környezet változásaival egyensúlyban fenntartsuk.
A tavaszi őszi és
téli időszak betegségei jellemzően a náthás, megfázásos betegségek.
A
természet patikáját azonban ekkor is igénybe lehet venni.
A "fűben-fában
orvosság" egyszerűségével a kedvenceinket bemutatjuk.
Zsálya, a bölcsesség fűszere
Az ókor óta tudjuk, hogy egészséges és finom, manapság azonban nem túl gyakran találkozunk vele,
pedig érdemes zsályát enni.
Nagyon finom karakteres fűszer a zsálya.
A csodavárás mellett emésztési
problémákat orvosoltak vele, a franciák teát is főztek belőle, ami a
kínaiaknak annyira ízlett, hogy olyan – mondhatni előnytelen – üzletbe
is belementek, hogy egy adag zsályát négy adag teával honoráljanak.
A
17. században a hollandok szállították a kínaiaknak a zsályát.
Ebben a században hódította meg a zsálya Amerikát, bár Közép-Amerikában
létezik őshonos zsályafaj, ami hallucinogén s a sámánok használták
(látnokzsálya).
Az ártalmatlanabb
– Európából érkezett – zsályával az
indiánok a fogukat ápolták
(ugyanúgy, ahogy már
a régi rómaiak is),
és
az égési sérülésekre is használták.
A zsálya latin jelentése „gyógyítani”. Franciául toute bonne-nak azaz
„minden rendben”-nek nevezik, ami utal arra, hogy errefelé
a zsálya
bevett kedélyjavító „gyógyfűként” volt ismeretes.
Az olaszoknál az
általános egészségmegőrzés részeként fogyasztották a zsályát.
A nők
régóta alkalmazták tejelapasztásra is,
sőt ösztrogéntartalma miatt a
menopauza tünetei
is jól kezelhetőek vele.
Olaszos ételeket, paradicsomos ragukat is megbolondíthatunk zsályával.
A zsályát a levegő illatosítására is használták – a levendulával együtt
– a 17. század környékén.
De a történelem folyamán gyógyszerként is
rengeteg bajra
írként szolgált:
használták szembetegségek, bélproblémák
kezelésére, memóriazavarra vagy epilepsziás rohamok enyhítésére.
Nagyon jó úton jártak a régi
orvosok, mert a zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő,
antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és
idegrendszert,
javítja a koncentrációt.
A zsálya a legrégebben használt
és ismert gyógynövény.
Haj- és bőrproblémákra is remek megoldást jelent.
Gyakran használják parfümökben és kozmetikumokban is, sőt szájvizet is
készítenek belőle.
A friss zsálya kissé ezüstös fényű, bársonyos, nincsenek rajta foltok, se sárgás elszíneződések.
Friss zsályát 4-5 napig lehet a hűtőben tárolni magában, vagy
olívaolajba téve akár hetekig is eláll, és a zsályaízű olajat utána
remekül felhasználhatjuk salátaöntetként.
Érdemes lefagyasztani is, de
ha csak szárított zsályánk van otthon, az sem probléma.
Ha van szabad
ablakpárkányunk, akkor érdemes cserépben nevelni egy kis zsályát, így
mindig friss fűszernövényhez jutunk.
Rekedtség és a torokgyulladások különböző válfajainak gyógyítására
kitűnő háziszer
az orvosi vagy kerti zsálya.
A gyógynövény elsősorban
illóolajai révén fejti ki gyulladásgátló, baktériumölő és fertőtlenítő
hatását.
Teakészítéshez szórjunk csészénként 1-2 kávéskanál szárított
zsályalevelet forró vízbe, majd hagyjuk 10 percig állni. Ha lehűlt
kissé, szűrjük le, és egy csészényi meleg teával öblögessük a torkunkat
(gargalizálás).
Mivel helyi hatású, a toroköblögetést egykét óránként
meg kell ismételni ahhoz, hogy eredményes legyen a kezelés. Gennyes
mandulák esetén félóránként gargalizáljunk.
Ha megisszuk, akkor ízesítsük mézzel, ami szintén nyugtatja a torkot,
és a forrázatból lassan kortyolgatva, naponta legfeljebb 3 csészényit
fogyasszunk, mert erős hatású anyagokat tartalmaz.
A garatban fellépő
kellemetlen összehúzó érzés (ami különösen a gyermekeket zavarhatja)
enyhíthető, ha a teát fele-fele arányban zsályalevélből
és
kamillavirágból készítjük.
Univerzális szájvíz
Gyulladáscsökkentő és
fertőtlenítő hatása miatt a szájüreg gyulladásos problémáit is
hatékonyan kezelhetjük vele; gyors helyi hatást fejt ki.
Cseranyagtartalmánál fogva összehúzó és vérzéscsillapító hatású, ezért
szájban lévő sebek, szájpenész, fogínyvérzés, fogínysorvadás, valamint
kellemetlen lehelet esetén is jó eredményt érhetünk el a napjában
többször ismételt gargarizálással. Ugyancsak segít a zsályás öblögetés
sebek, protézis nyomása alatt keletkezett feldörzsölések gyógyításában.
Ínysorvadásnál
hasznos zsályalevél és diófalevél finom porát
benedvesített fogkefére vagy ujjunkra tenni,
és az ínyt ezzel
masszírozni, de ha módunkban áll friss zsálya- vagy diófalevelet is
érdemes rágcsálnunk.
Összehúzó tulajdonságát a zsálya a benne található tanninnak
köszönheti, ami egyben a fogínyvérzés és a torokfájás hagyományos
kezelésében gyakorolt kedvező hatását is megmagyarázza.
Köhögés elleni teakeverék
A meghűléses ill. fertőzéses
eredetű megbetegedések a légzőrendszer különböző részein tünetcsoportok
formájában jelennek meg, így hatékonyabb a meghűlés elleni
gyógynövényeket kombinálni.
Köhögés elleni teakeverékhez,
amely még asztma esetén is jó hatású:
egyenlő arányban vegyünk orvosi zsálya levelét, ökörfarkkóró-virágot
és
lándzsás útifüvet.
Egykét teáskanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel,
hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le a teát, ízesítsük mézzel, és
lassan kortyolgatva fogyasszuk.
Gyomorpanaszok
A zsályát ezek mellett még
gyomor- és bélhurut esetén felfúvódásgátló és görcsoldó szerként is
használják.
A fél órával étkezés előtt naponta több alkalommal
elfogyasztott csészényi zsályatea nagyon hatásos és gyorsan segít.
Mindenesetre csak szükség esetén fogyasszuk, máskor nem ajánlatos.
Gasztronómiai szerepe
A húsok részben azért romlanak
meg, mert zsírtartalmuk oxidálódik,
s ez avasodáshoz vezet.
A zsálya,
akárcsak a rozmaring,
erősen antioxidáns anyagokat tartalmaz, melyek
lassítják a hús megromlását.
Antioxidáns hatóanyagainak tartósító értéke
egyes kereskedelmi tartósítószerekével vetekszik,
ami igazolja
hagyományos alkalmazását
(az ókori görögök és rómaiak kezdetben húsok
tartósítására használták a zsályát).
Pástétomok, töltelékek
elmaradhatatlan kelléke, de húsételeket, halat, tésztát vagy salátákat
is fűszerezhetünk vele.
Virágaiból könnyű teát főzhetünk, és salátákba
is tehetjük.
Amire vigyáznunk kell!
Nem ajánlatos túl sokat
fogyasztani a zsályából, mert csersavai és keserűanyagai az
enzimműködést serkentik, így megzavarhatják az emésztőrendszert.
Ha akár
enyhe melléktüneteket az ajkak vagy a száj gyulladását okozna, ne
alkalmazzuk, vagy csökkentsük az adagot, és tájékoztassuk orvosunkat,
mint ahogy arról is, ha a panaszok a növény alkalmazását követő két hét
során nem javulnának.
Terhes illetve szoptató nők ne fogyasszák!
Kétéves
kor alatti gyermekeknek gyógyszermennyiségű
zsályát ne adjunk!
Nagyobb
gyermekek, illetve 65 évesnél idősebbek kezdetben enyhébb készítményeket
használjanak és csak szükség esetén térjenek át az erősebbekre.
A
zsálya tömény illóolaja toxikus anyagokat tartalmaz, melyek görcsös
rángásokkal járó panaszokat okozhatnak, ezért lenyelni nem szabad.
A szegfűszeg csodája
Egy fűszerrel a tüdőgyulladás
és a candida ellen.
A szegfűszeg a Malukú-szigetek őshonos gyógynövénye, manapság azonban
az ázsiai kontinens minden trópusi területén termesztik.
Maga a növény
egy középméretű, örökzöld levelű fa.
Az ellentmondásos tulajdonságai a csípős íz és a hideg hatás, igen
furcsán hangzik, mindez azonban csak azt tükrözi, hogy az ájurvédikus
energetika a tapasztalat útján szerzett bizonyítékokra, a személyes
tapasztalatra és a terápiai eredményekre épül. A szegfűszeg csípős és
keserű tulajdonságai csökkentik a kapha és a váta dósát, a hideg
energetikai hatása, pedig mérsékli a pitta dósa működését. A
szegfűszegnek ez a hideg energetikai hatása elsősorban úgy mutatkozik
meg, hogy gyulladáscsökkentő hatást gyakorol a szervezetre; például
akkor is érezhető a gyógynövény ezen hatása, amikor szájon át szedjük a
levegőt, miközben szegfűszeget rágcsálunk.
Kesernyés, kissé égető, erősen
aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek
gyártásához is felhasználják. Kitűnően alkalmazható az eltömődött tüdők
kitisztításában. Eltávolítja a nyálkás váladékot a szervezetből, amely
olyan betegségeknél jelentkezik, mint a köhögés, asztma, hörghurut és
mellhártyagyulladás. Specifikus gyógynövénynek számít a gégegyulladás és
a torokgyulladás esetében. Tulajdonsága, hogy segít a láz leküzdésében.
A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) már 18. századig csak őshazájában, a
Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta
csempészni. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és
Madagaszkáron termesztik.
Ennek a 15–20 méter magasra is megnövő, meleg és vízigényes
mirtuszfélének a levelei lándzsásak, örökzöldek. Halványlilás-rózsaszínű
virágai a hajtások csúcsain nyílnak. A fűszert a pirosló virágbimbókból
készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a
közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak.
Alakjuk szögre emlékeztet, innen a szegfűszeg név. Trópusi, meleg- és
vízigényes növény. Magvetéssel szaporítható. A magoncok csak 9—12 éves
korukban kezdenek virágozni.
A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel
lefelé süllyed. Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek
és főleg sütemények ízesítésére használják. Savanyúságokba is tehető,
finom, különleges íz árnyalatot ad a savanyúságnak. Fahéjjal kombinálva
többféle, főleg gyümölcsös, illetve alkoholos italt ízesítenek vele.
Nemcsak a szárított bimbót használják, de a virágot is – Indonéziában
például cigaretta illatosítására is. A bimbójából, szárából, leveléből
és magjából sajtolt illatos olajat a gyógyászatban alkalmazzák. A
szegfűszegolajban sok (15% körül) az eugenol, ami a vanillin egyik fő
aromaanyaga. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Caryophylli flos néven
hivatalos drog.
A szegfűszeg tulajdonképpen az
örökzöld szegfűszeg fának a kiszárított virágtermése. Nagyon hatékony
antiszeptikus és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, amely jótékony
hatással van az emésztésre is.
Összetevők:
Illóolaj – mintegy 20% - eugenol, eugenol acetát, B-caryophyllene, fenolok, ketonok, metil szalicilát, vanillin Tanninok
Gyógyhatások:
Szélhajtószer, köptető, analgetikum (fájdalomcsillapító), afrodiziákum,
gombaölő és fertőtlenítő szer, hányás elleni szer, görcsoldó szer.
Indikációk:
Emésztés: A szegfűszeg kiválóan alkalmazható, amikor gyenge és nehézkes
az emésztés, és amit olyan tünetek kísérnek, mint fájdalmas emésztés,
szélszorulás, valamint étvágytalanság. Növeli az agnit anélkül, hogy
túlfokozná a pitta dósa működését; habár alkalmazása kellő
mértékletességet igényel. Különösképpen émelygés kezelésére használják,
aromatikus tulajdonsága megnyugtatja a túlfokozott vátát és kaphát.
Terhesség idején a szegfűszeg forró főzetét arra használják, hogy rendbe
hozzák a gyomorémelygést. Számos baktérium és gombás fertőzés esetében
is használható, mint például a Candida albicans (a széles körben
elterjedt „Candida” sarjadzógombák osztályának leggyakoribb faja)
betegségnél.
Tüdő: Kitűnően alkalmazható az eltömődött tüdők kitisztításában, hiszen
szétterjeszti a prana vayu-t. Eltávolítja a nyálkás váladékot a
szervezetből, amely olyan betegségeknél jelentkezik, mint a köhögés,
asztma, hörghurut és mellhártyagyulladás. Specifikus gyógynövénynek
számít a gégegyulladás és a torokgyulladás esetében, valamint segít
megfékezni a köhögési rohamokat. A tulajdonsága, hogy képes
lecsökkenteni a szervezetben felgyülemlett ama mértékét, segít a láz
leküzdésében.
Szaporodás:
Gyenge nemi vágy, impotencia, korai ejakuláció és
hüvelyfolyás esetén használható. A szegfűszeg eltávolítja a szervezetben
felhalmozódott kaphát az arthava- és a shukravasrota csatornákból.
Fájdalom: A szegfűszeg kiváltképp jól alkalmazható fogfájás esetén; a
gyógynövény illóolaját kell a fogínybe dörzsölni, vagy a fogakra
cseppenteni. Külsőleg is lehet alkalmazni,
mégpedig fejfájás
enyhítésére, ízületi gyulladásos fájdalmakra, azoknál a testrészeknél,
ahol gyenge a vérkeringés, valamint hátfájásra.
Forrás: http://embers-eg.webnode.hu/news/;
http://www.kertvarazsmagazin.hu>
NETWOKR Együtt Budakesziért Fórum;
Budakeszi Klub vezetője: Szathmáry Olga Ottilia
Kommentáld!